STEVAN FILIPOVIĆ - ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI 770 din.dostava
za Srbiju 200 din.
za inostranstvo 1800 din.

STEVAN FILIPOVIĆ - ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI
Twitter
Pintrest
Linkedin
Google+
Facebook
Autori:
Broj strana: 169
Jezik srpski
Pismo: latinica
Povez: broširan
ISBN: 9788675589211
Godina izdanja: 2012.
Dimenzije: 23,5 X 16,5 cm
Izdavač: Čigoja štampa i autori

O knjizi

Stevan Filipović živeo je veoma kratko samo 26 godina ali njegovo ime ostaće trajno zapisano u istoriji kao simbol pobune protiv osvajača i borbe za slobodu. Fotografija sa stisnutim pesnicama visoko podignutim uvis u trenutku vešanja na trgu u Valjevu u znak protesta protiv fašističkih zločinaca i njihovih saradnika učinila je Stevana Filipovića besmrtnim i našla se na koricama knjiga iz istorije.

Uprkos odmaklom vremenu koje nas deli od tragičnog događaja autori su uspeli da sačine hronološki povezanu biografiju Stevana Filipovića od rođenja do smrti, odnosno opisali su njegov život i delo i šta se sve posle smrti događalo sa njegovim imenom do danas.

U knjizi je objavljeno senzacionalno otkriće i ujedno rešena enigma stara 70 godina, ko je snimio čuvenu fotografiju sa vešanja Stevana Filipovića koja je obišla svet u nalazi se danas u palati Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ekpertizu istorijske fotografije uradio je redovni profesor Đorđe Odanović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu a recenziju događaja iz Drugog svetskog rata ugledni doktor istorijskih nauka Venceslav Glišić.

Udruženje novinara Srbije dodelilo je autorima ove knjige prestižnu nagradu „Žika M. Jovanović“ i proglasilo knjigu „Stevan Filipović-istina o istorijskoj fotografiji“ za najbolje publicističko delo u 2012. godini.

O autorima

Autori ove knjige poznati su čitalačkoj publici po zajedničkom profesionalnom radu koji traje skoro tri decenije. Oboje su iz Beograda gde žive i rade. Mirjana Belić-Koročkin-Davidović je ceo radni vek bila novinar u „Politici“ najvećoj novinskoj kući na Balkanu. Radivoje Davidović osim u novinarstvu poznat je i po svom istraživačkom radu u publicistici.

Publicističkim radom počeli su da se bave pisanjem knjige „Povest o braći Baruh“ (1988) likovnom monografijom „Bora Baruh“ (2001) i „Stevan Filipović-istina o istorijskoj fotografiji“ ( 2012). Sve knjige nagrađene su na književno-publicističkim konkursima. Za delo o Stevanu Filipoviću Udruženje novinara Srbije dodelilo im je nagradu „Žika M. Jovanović“ za najbolju knjigu iz oblasti publicistike za 2012. godinu.

Radivoje Davidović osvojio je prvu nagradu na konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije za knjigu „Od Daviča do Čelebonovića-Ulice beogradskih Jevreja“ (2010).

Mirjana Belić - Koročkin - Davidović je deo svog novinarskog rada sažela u knjigu „Rajska ptica“ (2005) i prevela s francuskog delo Jana Andree „Ta ljubav“ (Poslednja ljubav Margaret Diras) 2001 godine.

Oboje su dobitnici Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za stvaralaštvo u širenju kulture.

Mirjana Belić-Koročkin-Davidović je član Udruženja novinara Srbije i dobitnica više profesionalnih priznanja a Radivoje Davidović pored u novinarskom je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

770 din.

Nazad